ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ '18-'19

Παλίμψηστο είναι το χειρόγραφο παπύρου ή περγαμηνής, του οποίου η πρώτη γραφή έχει αποξεσθεί, για να γραφεί νέο κείμενο.

 

ΕΝΑΡΞΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΣΤΙΣ 09:30,  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 84

 

Α. Εισαγωγικά μαθήματα στην ψυχανάλυση

Γίνονται δύο φορές το μήνα, Σάββατο πρωί.

 1. Βασικές έννοιες στην ψυχανάλυση.
 2. Μία φορά το μήνα, παρουσίαση και ανάλυση κλινικού περιστατικού.
 3. Ανάγνωση της περίπτωσης του μικρού Χανς (Λακάν, Μιλλέρ).
 
Β. Θεωρητικό και κλινικό σεμινάριο
 1. Γίνεται δύο φορές το μήνα, Σάββατο πρωί.

ΘΕΜΑΤΑ:

 • « Το συναίσθημα της θλίψης 

Ιωάννα Βεριγάκη, ψυχολόγος – ψυχαναλύτρια.

 

 • « Το υποκειμενικό και το κοινωνικό επείγον στην ψυχανάλυση 

Ντόρα Περτέση, ψυχολόγος – ψυχαναλύτρια.

 

 • « Μαθήμια και σχήματα του Λακάν 

Βλάσης Σκολίδης, ψυχίατρος – ψυχαναλυτής.

 

 • « Η κλινική της λεπτομέρειας και επείγουσες περιπτώσεις »

Γεωργία Φουντουλάκη, ψυχαναλύτρια.

 

 • « Αγάπη και μίσος, μια ψυχαναλυτική προσέγγιση 

Μαρίνα Φραγκιαδάκη, ψυχολόγος – ψυχαναλύτρια.

 
2. Κλινική ομάδα : μία φορά το μήνα, ημέρα Σάββατο :

Απευθύνεται μόνο σε κλινικούς.

Υπεύθυνες : Γ.Φουντουλάκη, Μ.Φραγκιαδάκη

Συμμετοχή: Ι .Βεριγάκη

 
3. Ηράκλειο : Στην ψυχιατρική κλινική Άγιος Χαράλαμπος : 
 • Μία φορά το μήνα γίνονται παρουσιάσεις ασθενών. 
 • Μελέτη και ανάλυση περιστατικών από ντοσιέ ασθενών. 

Υπεύθυνη : Γ.Φουντουλάκη

 
4. Ρέθυμνο : Στην ψυχιατρική κλινική του Γ.Ν. Ρεθύμνου :
 • Παρουσιάσεις ασθενών.
 • Παρουσίαση – μελέτη περιστατικών από ντοσιέ ασθενών.

Υπεύθυνη : Γ.Φουντουλάκη 

 
5. Cartels : Λειτουργούν ομάδες μελέτης κειμένων.
 
6. Σινεμά και Ψυχανάλυση : 

Προβολή, σχολιασμός, συζήτηση και ανάλυση ταινιών.

Υπεύθυνη : Ι.Βεριγάκη


7. Στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ : Διημερίδα στις 5 & 6 Απριλίου 2019 με προσκεκλημένη την ψυχαναλύτρια Anne Béraud. 
 
ΘΕΜΑΤΑ:

« Το συναίσθημα της θλίψης »

Τα συναισθήματα είναι ποικίλα : άγχος, πόνος, ανικανότητα, πένθος, θυμός, ντροπή, ενθουσιασμός. Τα συναισθήματα έχουν επίπτωση στο σώμα αλλά και στο υποκείμενο, μέσω της διάθεσής του. Διότι είναι ο λόγος του υποκειμένου που τα κατασκευάζει, τα απομονώνει, τα προσδιορίζει μέσω των σημαινόντων. Εν τέλει τα συναισθήματα μετατίθενται, αναστρέφονται, είναι πάντα κατά παρέκκλιση, περνούν από αλλού. Χρειάζεται να περάσουμε από τον Άλλο για να γνωρίσουμε ή να μιλήσουμε για αυτό που νιώθουμε.

Στο σεμινάριό μας θα προσεγγίσουμε το συναίσθημα της θλίψης, το οποίο ο Λακάν χαρακτηρίζει ως ένα ηθικό λάθος και όχι ως μια «κατάσταση της ψυχής». Θα μελετήσουμε τι έχει να μας διδάξει η τοποθέτησή του, πέραν της θρησκευτικής σκέψης, σύμφωνα με την οποία η θλίψη είναι ένα αμάρτημα.  

Ιωάννα Βεριγάκη, ψυχολόγος – ψυχαναλύτρια.

 

« Το υποκειμενικό και το κοινωνικό επείγον στην ψυχανάλυση »  

Με άξονα αναφοράς το προσεχές συνέδριο της ΝΛΣ με τίτλο «Επείγον!» θα επεξεργαστούμε το επείγον στο υποκείμενο και το επείγον στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Και στις δυο περιπτώσεις η έννοια του χρόνου είναι θεμελιακή.  Στην πρώτη περίπτωση ο χρόνος, ως βιωμένος χρόνος, ο χρόνος στην φαντασιακή του διάσταση και ο χρόνος ως πραγματικός λαμβάνουν χώρα τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο από το ψυχαναλυτικό πλαίσιο. Πώς ορίζεται το επείγον στο ομιλούν υποκείμενο; Πώς αντιμετωπίζεται το λεγόμενο επείγον περιστατικό;

Ποιες αλλαγές πλαισίου ενδείκνυνται; Ιδού κάποια ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν.  

Η δεύτερη περίπτωση μας άγγιξε όλους φέτος το καλοκαίρι. Οι πυρκαγιές στην Αττική ανέδειξαν το κοινωνικό καθεστώς του επείγοντος συμβάντος. Ενώπιον αυτού, η φυγή συνιστά μια σχεδόν παρορμητική συμπεριφορά με αντίτιμο πολλά θύματα. Ο λογικός χρόνος καταλύθηκε. Η ψυχολογία της μάζας ενεργοποιήθηκε. Το υποκείμενο υπνωτισμένο από την φωνή και το βλέμμα διαπράττει και δεν αποφασίζει να πράξει.. Γιατί άραγε; Τι είναι η πράξη και πώς σχετίζεται με τον χρόνο στην ύστερη διδασκαλία του Λακάν;  

Ντόρα Περτέση, ψυχολόγος – ψυχαναλύτρια.

 

« Μαθήμια και σχήματα του Λακάν »  

Είναι γνωστό ότι ο Λακάν συνήθιζε να διανθίζει συστηματικά τις θεωρητικές του επεξεργασίες με αλγόριθμους, σύμβολα και σχήματα που θυμίζουν είτε μαθηματικές εξισώσεις (ο ίδιος τα ονομάζει *μαθήμια, *mathèmes), είτε γεωμετρικές κατασκευές. Πέρα από τη διευκόλυνση της κατανόησης, η χρήση τέτοιων μέσων ανταποκρινόταν στο ιδανικό του Λακάν να προσδώσει στην μετάδοση της ψυχανάλυσης την εγκυρότητα της μαθηματικοποιημένης επιστήμης, δηλαδή μιας γνώσης που είναι μεταδόσιμη ανεξάρτητα από την παρουσία και την υποκειμενικότητα του διδάσκοντα. Στην ύστερη περίοδο της διδασκαλίας του το ιδανικό αυτό εξασθενεί, και ο Λακάν υιοθετεί τοπολογικά μοντέλα, η ευπλαστότητα των οποίων αποδίδει καλύτερα την εμπλοκή του πραγματικού στη λειτουργία του *ομιλ-όντος.*

Στις εφετινές μας συναντήσεις, μερικά βασικά μαθήμια και σχήματα της πρώτης περιόδου της διδασκαλίας του Λακάν, θα μας δώσουν την αφορμή να αναπτύξουμε κομβικές έννοιες του θεωρητικού του οικοδομήματος, καθώς και την αξιοποίησή τους στην κλινική πράξη.  

Βλάσης Σκολίδης, ψυχίατρος – ψυχαναλυτής.

 

« Η κλινική της λεπτομέρειας και επείγουσες περιπτώσεις »

Ο Φρόιντ επινόησε, εφηύρε την ψυχανάλυση από τις λεπτομέρειες και όπως λέει ο Ζ.Α.Μιλλέρ: « Η ψυχανάλυση επενεργεί μέσω της αγάπης, που ονομάστηκε, όπως λέμε, μεταβίβαση αλλά [...] ξεψαχνίζει τη λεπτομέρεια, τη λεπτομέρεια του γράμματος αλλά και του σημαίνοντος, αναφορικά όμως με το γράμμα, με τη λεπτομέρεια του λόγου - της ομιλίας - αλλά σε σχέση με τη γραφή.  Εάν υποθέσουμε πως το πνεύμα της ψυχανάλυσης υπάρχει, τότε πρόκειται για ένα πνεύμα που τρέφεται και αναπνέει από τις λεπτομέρειες. »

 

Μετά την: Αρχή μιάς Ψυχανάλυσης, την Παρουσία του Ψυχαναλυτή, το καθ’Υπόθεσιν Υποκείμενο της Γνώσης, την Ερμηνεία, τη Στίξη, τη Μεταβίβαση και μέσα από τα κείμενα του Φρόιντ, τα Σεμινάρια του Λακάν και την ανάπτυξή τους, από τον Ζ.Α.Μιλλέρ, συνεχίζουμε και αυτή τη χρονιά με την Επιθυμία του αναλυτή, με το Σημαίνον και το Γράμμα, με το θέμα του Χρόνου και την περίπτωση του Επείγοντος.  

Γεωργία Φουντουλάκη, ψυχαναλύτρια.

 

« Αγάπη και μίσος, μια ψυχαναλυτική προσέγγιση »  

Σε συνέχεια του σεμιναρίου της περυσινής χρονιάς θα μελετήσουμε τη σχέση του υποκειμένου με τον άλλο στη διυποκειμενική σχέση αλλά και στη σχέση με τον κοινωνικό δεσμό μέσα από τα δύο πάθη, που είναι η αγάπη και το μίσος. Ο Φρόιντ ερμήνευσε την αγάπη με θεμέλιο την ναρκισσιστική σχέση ή τη σχέση φροντίδας. Το υποκείμενο αγαπά το κατοπτρικό του είδωλο ή τη φιγούρα που το φροντίζει όπως έκανε το πρώτο αντικείμενο αγάπης, η μητέρα. Ταυτόχρονα, και μέσω της θεωρητικοποίησης της ενόρμησης θανάτου, αναγνώρισε στο μίσος μια εσωτερική ψυχική δύναμη δυνατότερη από την αγάπη και υποστήριξε ότι το μίσος και η επιθετικότητα μεταξύ των ανθρώπων, το homo homini lupus, αποτελεί θεμελιακό συστατικό της ανθρώπινης κοινωνίας.

Ο Λακάν στο 20ο Σεμινάριο «Ακόμη» θα επινοήσει το νεολογισμό έχθρωτας hainamoration για να υπογραμμίσει ότι το ανθρώπινο υποκείμενο δεν γνωρίζει αγάπη χωρίς μίσος. Η ηθική της ψυχανάλυσης μας οδηγεί σε αυτό το σημείο εξερεύνησης και αναγνώρισης ότι αυτό που αγαπάμε και πολύ περισσότερο αυτό που μισούμε στον άλλο συνδέεται θεμελιακά με ό,τι πιο μύχιο, και ταυτόχρονα ανοίκειο του ίδιου του είναι μας.  Αποσπάσματα από κείμενα των Ζίγκμουντ Φρόιντ, Ζακ Λακάν και Ζακ-Αλέν Μιλέρ θα είναι η πυξίδα για τη φετινή εξερεύνηση μας.

Μαρίνα Φραγκιαδάκη, ψυχολόγος – ψυχαναλύτρια.

 

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

ΙΩΑΝΝΑ ΒΕΡΙΓΑΚΗ, μέλος της Ν.Λ.Σ. και της Π.Ε.Ψ.

ΝΤΟΡΑ ΠΕΡΤΕΣΗ, μέλος της Ν.Λ.Σ. και της Π.Ε.Ψ.

ΒΛΑΣΗΣ ΣΚΟΛΙΔΗΣ, μέλος της Ν.Λ.Σ. και της Π.Ε.Ψ.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ, μέλος της Ν.Λ.Σ. και της Π.Ε.Ψ.

ΜΑΡΙΝΑ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ, μέλος της Ν.Λ.Σ. και της Π.Ε.Ψ.

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα του Εκπαιδευτικού Προγράμματος 2018-19 εδώ 

TOP