Η ΣΧΟΛΗ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ

Η Παγκόσμια Εταιρεία Ψυχανάλυσης έχει επιλέξει ως σκοπό να προωθήσει την επέκταση της ψυχανάλυσης στον κόσμο. Προάγει την πρακτική της και την μελέτη της, σύμφωνα με την διδασκαλία του Ζακ Λακάν, και αναπτύσσει δράσεις κατάρτισης, εκδημοκρατισμού της Ψυχανάλυσης. Ιδρυμένη στο Μπουένος Άιρες την 3η Ιανουαρίου 1992 και αγγελμένη στο Παρίσι την 7η Φεβρουαρίου 1992, η AMP υιοθετεί την εκπεφρασμένη πρόθεση του Ζακ Λακάν κατά την Πράξη ίδρυσης της γαλλικής ψυχαναλυτικής Σχολής, υιοθετεί τις αρχές που περιέχονται στην Πρότασή του για τον ψυχαναλυτή της Σχολής (1967) και εγγράφεται στο κίνημα της ανάκαμψης του φροϋδικού πεδίου που προωθήθηκε την 21η Ιουνίου 1964.

Για να επιτύχει τους στόχους της, η AMP διατηρεί στενούς δεσμούς συνεργασίας με την Εταιρεία της «Ίδρυσης του φροϋδικού πεδίου».

Η AMP έχει αναγνωρίσει τις διαφορετικές σχολές: στην Αμερική: Σχολή Λακανικού Προσανατολισμού (Αργεντινή), Νέα Λακανική Σχολή (διάφορες χώρες της λατινικής Αμερικής), Βραζιλιάνικη Ψυχαναλυτική Σχολή (Βραζιλία), στην Ευρώπη: Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ψυχαναλυτικών Σχολών αποτελούμενη από: Σχολή του Φροϋδικού Αιτίου (Γαλλία), Λακανική Σχολή Ψυχανάλυσης (Ισπανία), Λακανική Σχολή Ψυχανάλυσης (Ιταλία), και την Νέα Λακανική Σχολή (διάφορες ευρωπαϊκές) χώρες.

Η AMP διασφαλίζει την διάδοση της ψυχανάλυσης σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω εκπαιδευτικών δράσεων. Οφείλει να γνωρίζει τις πρωτοβουλίες των διαφόρων Σχολών τόσο διαδίδοντας τις ενώπιον των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όσο και υποστηρίζοντας τις ενώπιον των αρχών της ψυχικής υγείας. Παρακινεί κάθε Σχολή στη δημιουργία Κέντρων δωρεάν Διαβούλευσης ώστε η ψυχαναλυτική θεραπεία να παραμένει προσβάσιμη στο κοινό.

Ασχολείται με την νομοθεσία που αφορά στην ψυχική υγεία στις διάφορες χώρες όπου αφιερώνει τις δράσεις της.


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΛΑΚΑΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Η Ελληνική Εταιρεία της Νέας Λακανικής Σχολής είναι μια επιστημονική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία ορίζεται ως «εντεταγμένη εταιρεία» [société affiliée] της New Lacanian School (NLS), με την έννοια που προσδιορίζεται στο καταστατικό της τελευταίας. Όπως ισχύει αντιστοίχως για όλες τις εντεταγμένες εταιρείες της NLS σε άλλες χώρες, η ΕΕ-NLS έχει την αποκλειστικότητα για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα γίνεται στην Ελλάδα υπό την αιγίδα και την επωνυμία της NLS. Η διάρκεια της Εταιρείας είναι απεριόριστη. Η έδρα της βρίσκεται στην Αθήνα, οδός Ασκληπιού 122.

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός της ΕΕ-NLS είναι η προώθηση της μελέτης και της διάδοσης της ψυχανάλυσης στην Ελλάδα. Τον πραγματοποιεί σε εναρμόνιση με τους σκοπούς της NLS και σε συντονισμό με τις δραστηριότητες της τελευταίας, καθώς και της Παγκόσμιας Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (Association Mondiale de Psychanalyse, εφεξής ΑΜΡ). Η Εταιρεία φιλοδοξεί να βρίσκεται σε στενή σύνδεση με τους κλινικούς χώρους και τους ειδικούς της ψυχικής υγείας, ψυχίατρους και ψυχολόγους πρωτίστως.


ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΓΚΡΑΤΣΙΕΛΑ ΜΠΡΟΝΤΣΚΙ

Προέδρου της ΝΛΣ και γενικής εκπροσώπου της AMP

αναγνώστηκε στην έναρξη του ιδρυτικού Συνεδρίου της νέας Σχολής

Αγαπητοί συνάδελφοι,

η γέννηση της ΝΛΣ μετά από κυοφορία δέκα μηνών, είναι σήμερα ένα γεγονός. Ποτέ μια Σχολή της AMP δεν ολοκλήρωσε τόσο γρήγορα την περίοδο του σχηματισμού της. Πολλοί παράγοντες βοήθησαν να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα:

- Αρχικά, η καίρια απόφαση του Ζακ-Αλαίν Μιλλέρ όταν ξεκίνησε τη δημιουργία της πριν να αφήσει την προεδρία της AMP.

- Στη συνέχεια, η δουλειά αυτών των δέκα μηνών που πραγματοποίησε ο Alexandre Stevens, στον οποίο είχαν ανατεθεί σχεδόν όλα όσα αφορούσαν στη δημιουργία της νέας Σχολής, και η δουλειά που υποστηρίχθηκε από την εκτελεστική του Επιτροπή που κατηύθυνε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να οδηγήσουν την ΝΛΣ έως το ιδρυτικό της Συνέδριο.

- Τέλος, το ενδιαφέρον που εκδηλώσατε για αυτό το εγχείρημα που πριν λίγους μήνες ακόμη, ήταν απλά ενδεχόμενο, και το οποίο σήμερα φαίνεται να ήταν απαραίτητο από πάντοτε.

Με την δημιουργία της ΝΛΣ ολοκληρώνεται (ένα στάδιο) μία φάση της AMP που περιλαμβάνει αυτά τα δέκα πρώτα χρόνια ζωής και που ξεχωρίζει από μια ευρεία παγκόσμια εξάπλωση. Η ΝΛΣ είναι η τελευταία έκφραση αυτής της προόδου που κάνει να υπάρχει το γεωγραφικό διάστημα εκείνου του φροϋδικού Πεδίου που ο Λακάν ήθελε να ξανακατακτήσει. Είναι μικρή η πιθανότητα, αυτή η ανάπτυξη να εξελιχθεί πολύ περισσότερο στα επόμενα χρόνια, αν και μένουν ακόμη σε εκκρεμότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν μέσω αυτής της εξάπλωσης, η ΝΛΣ, ενσαρκώνει μαζί με την ECF, την ELP και την SLP την παρουσία της AMP στην Ευρώπη.

Σκοπεύει:

  • να εμβαθύνει τον λακανικό προσανατολισμό της ψυχανάλυσης
  • να καταδείξει τη θεραπευτική της αποτελεσματικότητα και τα ελατήρια των δράσεών της
  • να παρεμβαίνει στα «αυξανόμενα αδιέξοδα του πολιτισμού» και να βρίσκει άκρη
  • να στηρίζει την κατάρτιση των ψυχαναλυτών
  • να αναδείξει στο κοινό τις αξιώσεις και τις εγγυήσεις της

Η ΝΛΣ είναι ευρωπαϊκή, αλλά είναι επίσης διεθνής και είναι πολυδιάστατη. Πιθανόν δεν είναι μονάχα η πιο νέα από τις Σχολές της AMP αλλά επίσης η πιο σύγχρονη, η πιο εναρμονισμένη με τους καιρούς μας, επειδή θεωρεί πως η δύναμη της έγκειται στη διαφορετικότητα και όχι στην ηγεμονία του ίδιου. Η ΝΛΣ είναι η προσπάθεια ενός νέου τύπου εταιρείας που διαμέσου της διαφορετικότητάς της θα καταστήσει εμφανές αυτό που υποδεικνύει η συζήτηση ως όργανο όταν πολλαπλασιάζονται τα S1 έως ότου σχηματίσουν ένα πλήθος και αυτό που σημαίνει η Μία Σχολή ως κοινός προσανατολισμός εν μέσω της γεωγραφικής ποικιλίας, της γλωσσικής διαφορετικότητας και της διαφοράς των στυλ.

Για να αρχίσει να υπάρχει, η ΝΛΣ δεν χρειαζόταν πολλά: ένα fiat (έγινε) εκφωνημένο από τον Μιλλέρ, μερικά μέιλ για τα άρθρα του καταστατικού, μια εκτελεστική Επιτροπή, πολλά ταξίδια του Alexandre προκειμένου να πραγματοποιήσει την ανάκληση (της λειτουργίας) της ΕΕΡ-dév/nt,  τη δημιουργία Εταιρειών και Ομάδων, τη φροντίδα της Επιτροπής εισδοχής για να συσταθεί μια αρχική λίστα των μελών: την κατασκευή μιας ιστοσελίδας, την πραγματοποίηση, σήμερα, ενός Συνεδρίου.

Για να διαρκέσει χρειάζεται λίγο περισσότερα. Τουλάχιστον μια κοινή δημοσίευση, Ετήσιες Ημερίδες των οποίων το θέμα ακολουθεί την τοπική εργασία, μια Επετηρίδα που λέει ποιος είναι ποιος και μια ενεργή παρουσία στην διεθνή σκηνή: στη συνάντηση του Pipol σε ένα μήνα, στο 4ο Συνέδριο της AMP στην Βραζιλία τον προσεχή χρόνο.

Η ίδια η έννοια της «υπό σύσταση Σχολής» προϋποθέτει ότι η AMP αναλαμβάνει για ένα διάστημα την ευθύνη να μεταμορφώσει την νέα Σχολή σε μία αποτελεσματική πραγματικότητα (Wirklichkeit). Από την πλευρά μου ο στόχος έχει εκπληρωθεί. 

Ευχαριστώ τον καθένα από εσάς για την συμμετοχή του σε αυτό το Συνέδριο και σας εύχομαι καλή δουλειά.

Εγκαρδίως

Γκρατσιέλα Μπρόντσκι

Μπουένος Άιρες, 17η Μαΐου 2003

Μεταφρασμένο από τα ισπανικά από τον Alexandre Stevens

TOP